O mnie – Dietetyk Tychy | DietAid Sylwia Sałaciak

O mnie

Sylwia Sałaciak
Dietetyk

Absolwentka Krakowskiej Wyższej Szkoły Promocji Zdrowia w Krakowie na kierunku Dietetyka. Pracę dyplomową poświęciła studium przypadku 4,5-letniej dziewczynki z alergią pokarmową, wraz z propozycją jadłospisów opartych na diecie eliminacyjnej.

Ponadto absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie na kierunku Pielęgniarstwo. Praca dyplomowa dotyczyła sposobu żywienia chorych oddziału chirurgicznego Szpitala ZOZ w Nysie w wybranych jednostkach chorobowych.

Pracowała na stanowisku pielęgniarki na oddziale Anestezjologii i Intensywnej Terapii w Centralnym Szpitalu Klinicznym im. Prof. Kornela Gibińskiego w Katowicach oraz na oddziale Chirurgii Ogólnej Szpitala Św. Józefa w Mikołowie.

W trakcie studiów na kierunku dietetyka, odbyła liczne praktyki zawodowe m. in.: w Szpitalu Miejskim w Tychach na oddziale internistycznym o profilu gastroenterologicznym, oddziale dziecięcym, Szpitalu Wojewódzkim w Tychach na oddziale chorób wewnętrznych i oddziale chirurgii ogólnej.

Obecnie prowadzi gabinet dietetyczny w Tychach. Jej praca ukierunkowana jest na dietetykę kliniczną, na pomoc pacjentom w różnych jednostkach chorobowych: nadwaga, otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, dyslipidemie, chorobach układu krążenia (nadciśnienie, miażdżyca), układu pokarmowego (refluks, zaparcia, biegunki, wrzody żołądka, zespół jelita drażliwego, kamica żółciowa), alergie i nietolerancje pokarmowe, choroby tarczycy, anemia.

Przygotowuje szczegółowe programy żywieniowe i zalecenia w zależności od potrzeb pacjenta, dostosowane do trybu życia i stanu zdrowia z uwzględnieniem preferencji smakowych.

Systematycznie podnosi swoje kwalifikacje jako dietetyk, biorąc udział w licznych szkoleniach, warsztatach i konferencjach.

Pomaga swoim pacjentom zmieniać nawyki żywieniowe i wspiera ich w dążeniu do wyznaczonego celu.